Natuurlijk is het kopen van een kant-en-klaar tuinhuis lekker makkelijk, maar soms kun je een hoop geld besparen door er zelf één te bouwen. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voor en nadelen te bedenken van het zelf bouwen of van het laten bouwen van een tuinhuis. Hieronder hebben we de zin en onzin over het zelfbouwen uitgelegd.

Kun je zelf een tuinhuis bouwen?

Het bouwen van een tuinhuis is helemaal niet zo moeilijk, mits je over het juiste gereedschap beschikt. Beschik je niet over al het benodigde gereedschap? Huur deze bij een bouwmarkt of een verhuurbedrijf, zoals Boels. Ervaring met bouwen kan handig zijn. Maar als je nog geen ervaring hebt, dan kun je er ook juist veel van leren.

Een tuinhuis van een professionele vakman is steviger

Een vakman heeft natuurlijk meer ervaring met het bouwen van tuinhuizen. Het is echter een fabeltje dat alleen een vakman een stevig tuinhuis kan bouwen. Er zijn op internet verschillende bouwbeschrijvingen te vinden. Hierbij kun je eventueel nog extra versteviging aan toevoegen, door extra dwarsbalken toe te voegen of bredere palen te gebruiken.

Je hebt meer mogelijkheden als je zelf ontwerpt en bouwt

Veel mensen zoeken online naar tuinhuizen en belanden hierbij in een webshop. Je ziet hier dan verschillende mogelijkheden voor een tuinhuis. De enige oplossing voor een tuinhuis op maat lijkt dan om zelf te gaan bouwen. Laat je echter niet beperken door de afbeeldingen in de webshop.

De meeste aanbieders van tuinhuizen leveren ook tuinhuizen op maat. Hierbij kun je ook vaak een combinatie maken van een tuinhuis met een overkapping, veranda of luifel. Laat je hierbij niet beperken door de keuzemogelijkheden van één aanbieder. Blijf bereid om een andere aanbieder te zoeken of probeer het desnoods zelf.

Bespaar je kosten door zelf te gaan bouwen?

Dit is een vaak gestelde vraag. Maar je kunt veel kosten besparen door slim in te kopen. Moet je duur gereedschap aanschaffen en gebruik je deze eenmalig, dan gaat de bouw natuurlijk snel in de papieren lopen.

Wil je low-budget een tuinhuis bouwen, ga dan vooral de aanbiedingen af en koop eventuele restpartijen hout, dakbedekking en andere bouwmaterialen op. Je zult hierdoor soms meer zaag- en snijafval hebben, de prijs kan de totale kosten echter compenseren. Hierdoor kun je al snel tot vijfduizend euro op je tuinhuisje besparen.

Author: Tropie