Tuin ontwerpen

Voor mensen met groene vingers is het natuurlijk het leukst om zelf een tuinplan en een uniek tuinontwerp te maken. Gebruik onderstaand stappenplan om de tuin van je dromen te maken, of laat je begeleiden door een goede hovenier.

Stap 1: Maak een wensen en eisenlijstje

De eerste stap voor het maken van een tuinontwerp – je zult na moeten denken over hoe je tuin eruit moet zien, de activiteiten die je hier wilt uitvoeren en hoeveelheid groen in je tuin. Maak een gedetailleerde lijst van onderstaande punten.

De uitstraling van je tuin

Kies je voor een moderne tuin met rechte lijnen, een klassieke tuin met veel gebogen en ronde vormen, of juist een onderhoudsvrije tuin met veel tegels? Maak van te voren een moodboard met elementen die terug moeten komen. Op die manier kun je later tegels uitzoeken die perfect bij het plaatje passen.

De functionaliteiten voor je tuin

Je hele tuinontwerp is afhankelijk van hoe je een tuin wilt gebruiken. Als je regelmatig veel vrienden over de vloer krijgt, dan kan een terras (met of zonder overkapping) ideaal zijn als uitbreiding op je woonkamer.

Voor activiteiten zoals sporten en zonnen kan een stuk gras ook handig zijn. Daarnaast wil je natuurlijk wat groen in je tuin, voor een echte siertuin. Denk daarnaast ook na over de hoeveelheid opslagmogelijkheden die je in je tuin wilt hebben.

 

 

Tip: heb je twijfels over de gewenste uitstraling en functionaliteiten? Maak dan meerdere lijstjes, zo kun je het eindresultaat met elkaar vergelijken.

Stap 2: Wat zijn de eigenschappen van de tuin?

 

Tuin opmeten

Allereerst moet je natuurlijk weten hoe groot je tuin is. Pak hiervoor een rolmaat of een lange meetlint (ook wel landmeter genoemd). Meet de tuin nauwkeurig op en teken de afmetingen op een kaart. Meet ook de vaste elementen (bijvoorbeeld een pergola, tuinhuis of overkapping) in je tuin op en plaats deze op de juiste plek op de kaart.

Zonlicht in kaart brengen

Voordat je het terras ergens plaatst, of planten in je tuin zet wil je natuurlijk weten waar de zon opkomt en waar deze in de avond weer ondergaat. Op die manier kun je in kaart brengen welke delen van de tuin zonlicht krijgen en waar dit niet het geval is.

 

Stap 3: budget, wat mag een tuinverbouwing kosten?

 

Bereken van te voren wat je tuin mag kosten, dit beperkt het aantal opties dat je hebt en voorkomt keuze stress of teleurstelling achteraf.

Maak een lijstje van elementen die je eventueel later zou kunnen aanpakken. Op die manier kun je eerst ook alleen de belangrijkste punten van je tuin aanpakken.

 

Stap 4: maak een digitaal tuinontwerp

 

Harde eigenschappen en functionele ruimtes

De functionele ruimtes, zoals het terras, patio, opslagruimtes en een eventuele overkapping wil je de meest praktische plek geven. Teken deze daarom het eerst in je tuin. Houdt bij het plaatsen van je terras rekening met het zonlicht. Plaats deze bijvoorbeeld op een plek met middag en/of avondzon.

Heb je aan de randen van je tuin ook een sloot of waterpartij? Teken deze dan ook en bepaal vanaf waar de tuin moet aflopen.

Verdeel de tuin in vlakken

Als je de tuin in grote lijnen getekend hebt, dan kun je deze in vlakken verdelen. Teken een vlak waar je planten wilt zetten en teken afzonderlijke vlakken voor plekken waar je wilt kunnen zitten of spullen wilt opslaan.

Teken de tuinpaden

Op basis van de vlakken en harde eigenschappen van je tuin kun je de paden in de tuin tekenen. Verbind hierbij alle ruimtes en markeer de paden waar je vaak met spullen (zoals een barbecue of fiets) langs wilt lopen. De belangrijkste paden kun je het best minimaal 80 centimeter breed maken. Voor de minder belangrijke paden is 60 centimeter voldoende.

Aan de slag

Op basis van deze tekening kun je de producten voor je tuin uit gaan zoeken. Bepaal deze op basis van je tekening en je moodboard. Ga vervolgens zelf met het maken van de tuin van je dromen, of laat je helpen door een ervaren tuinman.

 

“Etiam porta sem malesuaVivamus sagittis lacus vel augue. Lorem ispume Dolor amet sit!”

Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Etiam porta sem malesuaVivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Etiam porta sem malesuaVivamus sagittis lacus vel augue 

Een hovenier of tuinarchitect

Een hovenier of tuinarchitect kunnen je helpen om jouw unieke tuin aan te leggen, die in elke behoefte voorziet.

Zie je door de bomen het bos niet meer, of overleven je planten de winter niet? Laat je dan adviseren door een gespecialiseerde hovenier of een tuinarchitect.